Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja
Prikaz tečaja
Veterinarska kontrola provođenja sustava HACCP subjekata u poslovanju s hranom
Tip tečaja: Specijalistički tečaj
Područje: Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane
Prilikom uplate, uplatnicu ispunite na slijedeći način:
Uplata na: Veterinarski fakultet, Zagreb, Heinzelova 55 IBAN: HR1723600001101354554 Poziv na broj: 223-17 Svrha: Tečaj 223-[prezime i OIB polaznika]
Napomena: uplate moraju biti zaključene najkasnije sedam (7) dana prije početka tečaja.
Osoba odgovorna za prijavu i organizaciju
Ivana Filipović dr. vet. med; univ. mag. spec., Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Telefon +3851 2390 192, Fax +385 1 2390 193, e-mailivanaf@vef.hr
Voditelj tečaja
prof. dr. sc. Bela Njari
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Iskustvo i kompetencije
Prof. dr. sc. Bela Njari redoviti je profesor u trajnom zvanju u Zavodu za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica. Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlen je od 1984. godine. 1986. obranio doktorsku disertaciju i stekao zvanje doktora medicinskih znanosti – područje veterina. 2002. izabran u zvanje redoviti profesor za predmete "Higijena i tehnologija namirnica", a u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju 2007. godine. U vremenu od 1997. do 1999. godine bio je načelnik Odjela za veterinarsko javno zdravstvo u Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva. Član je Hrvatskog veterinarskog društva i Hrvatskog mikrobiološkog društva i uredništva časopisa "Meso".Tijekom svog rada prof. dr. sc. Bela Njari vodio je ili sudjelovao u izvođenju tečajeva trajnog usavršavanja za doktore veterinarske medicine pod vodstvom nastavnika Zavoda u kojem je uposlen. Pri tome naglašavamo njegovu aktivnost kao ocjenitelja HAA za inspekcijske poslove, kao predavača i ispitivača polaznicima tečaja za ocjenu kakvoće svinjskih trupova u RH te kao predavača i ispitivača polaznicima tečaja za ocjenu kakvoće goveđih trupova u RH. Ujedno, prof. dr. sc. Bela Njari je unazad nekoliko godina predavač na tečaju za pratitelje životinja.
Suradnici
Prof. dr. sc. Lidija Kozačinski
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
suvoditelj tečaja, predavač
Prof. dr. sc. Branimir Mioković
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
predavač
Sažetak
Veterinarska kontrola provođenja sustava HACCP subjekata u poslovanju s hranom tečaj je namijenjen doktorima veterinarske medicine kao i subjektima u poslovanju s hranom (SPH) i radnicima ovlaštenih, odnosno laboratorija koji prate proizvodnju. Zamišljen je kao specijalistički tečaj za pojedinu interesnu skupinu i pojedinačne radne organizacije, s malim brojem polaznika koji svoju djelatnost obavljaju u istom području djelovanja. Ujedno, tečaj služi kao priprema za postupak prijave i ishođenja akreditacije u Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji za poslove veterinarsko-sanitarnog pregleda.
Cilj je upoznati polaznike tečaja s načelima ustroja i funkcioniranja veterinarsko-sanitarnog nadzora u mesnoj, ribljoj i mliječnoj industriji i osposobiti ih za primjenu i kontrolu provođenja HACCP sustava koji uspostavljaju SPH. Stečena znanja odnose se na kontrolu implementacije i održavanje sustava, kao i njegovu praktičnu primjenu u pogonima prehrambene industrije.
Cilj je razraditi pojedina poglavlja zakonskih normativnih akata vezano uz nadležnost veterinarske inspekcije u kontroli mesa, mlijeka, ribe i njihovih proizvoda. Nadalje, cilj je upoznati polaznike s propisima koji omogućavaju pravilno obavljanje veterinarsko-sanitarne djelatnosti u tom području (Zakon o veterinarstvu, Zakon o stočarstvu, Zakon o hrani, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o dobrobiti životinja, te Pravilnici koji imaju uporište u navedenim Zakonima), s postupcima nadzora i kontrole te uzorkovanja uzoraka za analizu.
U praktičnoj nastavi polaznici se upoznaju s izradom HACCP plana namijenjenog za pojedine objekte koje imaju pod nadzorom uz poštivanje načela Codex Alimentarius i primjenu dobre proizvođačke prakse. Cilj je praktične nastave osamostaliti polaznike tečaja za ocjenu postojećih HACCP planova i uvođenje korektivnih mjera i revizije.
Ukoliko tečaj pohađaju i voditelji laboratorija, tematske cjeline tečaja će biti prilagođene zahtjevima ocjene zdravstvene ispravnosti namirnica te pravilnika o mikrobiološkim standardima. Praktična će se nastava odvijati u pogonskim laboratorijima vezano uz mikrobiološke rizike navedene u HACCP planovima.
** Istaknuta cijena odnosi se na tečajeve održane u Zagrebu. Izvan Zagreba, cijena tečaja uključuje putne troškove i troškove noćenja.
Mjesto održavanja
fakultet, veterinarske stanice, proizvodni pogoni (klaonica, prerada...)
Datum-i održavanja tečaja:
dogovorno
Trajanje tečaja:
2 dana
Tiskani materijal:
da+cd
Predviđeni broj polaznika:
od 3 do 5
Uvjetovanost tečaja:
dr. vet. med.; položen stručni ispit; rad na poslovima veterinarskog pregleda, kontrole i nadzora; osoblje u ovlaštenim laboratorijima prehrambene industrije
Ukupna cijena:
1700,00 Kn
Program tečaja:
Dan
Od
Do
Tema
1
10:00
10:15
nastavni sat
Otvaranje tečaja
1
10:15
11:00
nastavni sat
Obaveze subjekata u poslovanju s hranom - Zakonodavstvo
1
11:00
11:45
nastavni sat
Preduvjetni programi ( DPP, DHP,SOP, SSD, SSOP)
1
11:45
12:30
nastavni sat
HACCP načela - Codex Alimentarius
1
12:30
13:30
stanka
Stanka za ručak
1
13:30
14:00
nastavni sat
Rasprava
1
14:00
14:45
nastavni sat
Opasnosti: Mikrobiološke, kemijske, fizikalne
1
14:45
15:15
nastavni sat
Analiza rizika
1
15:15
15:45
nastavni sat
Rasprava
1
15:45
16:00
nastavni sat
Zatvaranje prvog dana tečaja. Pripreme za praktični dio. Zadaci - KKT na pojedinim operacijama
2
08:00
09:00
nastavni sat
Pogon
2
09:00
10:00
nastavni sat
HACCP plan. Izrada. Kritički osvrt na implementaciju HACCP/DPP
2
10:00
10:30
stanka
Stanka za kavu
2
10:30
11:30
nastavni sat
Pogon
2
11:30
12:00
nastavni sat
Analiza zatečenog stanja. Rasprava po zadacima iz prethodnog dana.
2
12:00
13:00
stanka
Stanka za ručak
2
13:00
14:00
nastavni sat
Implementacija sustava sigurnosti hrane u prehrambenoj industriji