Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja

Prikaz tečaja

Veterinarska kontrola provođenja sustava HACCP subjekata u poslovanju s hranom

Tip tečaja: Specijalistički tečaj Područje: Veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane


Prilikom uplate, uplatnicu ispunite na slijedeći način:

Uplata na: Veterinarski fakultet, Zagreb, Heinzelova 55
IBAN: HR1723600001101354554
Poziv na broj: 223-17
Svrha: Tečaj 223-[prezime i OIB polaznika]

Napomena: uplate moraju biti zaključene najkasnije sedam (7) dana prije početka tečaja.



Voditelj tečaja
prof. dr. sc. Bela Njari
Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane

Iskustvo i kompetencije
Prof. dr. sc. Bela Njari redoviti je profesor u trajnom zvanju u Zavodu za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica. Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlen je od 1984. godine. 1986. obranio doktorsku disertaciju i stekao zvanje doktora medicinskih znanosti – područje veterina. 2002. izabran u zvanje redoviti profesor za predmete "Higijena i tehnologija namirnica", a u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju 2007. godine. U vremenu od 1997. do 1999. godine bio je načelnik Odjela za veterinarsko javno zdravstvo u Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i šumarstva. Član je Hrvatskog veterinarskog društva i Hrvatskog mikrobiološkog društva i uredništva časopisa "Meso".Tijekom svog rada prof. dr. sc. Bela Njari vodio je ili sudjelovao u izvođenju tečajeva trajnog usavršavanja za doktore veterinarske medicine pod vodstvom nastavnika Zavoda u kojem je uposlen. Pri tome naglašavamo njegovu aktivnost kao ocjenitelja HAA za inspekcijske poslove, kao predavača i ispitivača polaznicima tečaja za ocjenu kakvoće svinjskih trupova u RH te kao predavača i ispitivača polaznicima tečaja za ocjenu kakvoće goveđih trupova u RH. Ujedno, prof. dr. sc. Bela Njari je unazad nekoliko godina predavač na tečaju za pratitelje životinja.


Suradnici

 Prof. dr. sc.  Lidija Kozačinski  Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane  suvoditelj tečaja, predavač
 Prof. dr. sc.  Branimir Mioković  Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane  predavač



Sažetak

Veterinarska kontrola provođenja sustava HACCP subjekata u poslovanju s hranom tečaj je namijenjen doktorima veterinarske medicine kao i subjektima u poslovanju s hranom (SPH) i radnicima ovlaštenih, odnosno laboratorija koji prate proizvodnju. Zamišljen je kao specijalistički tečaj za pojedinu interesnu skupinu i pojedinačne radne organizacije, s malim brojem polaznika koji svoju djelatnost obavljaju u istom području djelovanja. Ujedno, tečaj služi kao priprema za postupak prijave i ishođenja akreditacije u Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji za poslove veterinarsko-sanitarnog pregleda.  

Cilj je upoznati polaznike tečaja s načelima ustroja i funkcioniranja veterinarsko-sanitarnog nadzora u mesnoj, ribljoj i mliječnoj industriji i osposobiti ih za primjenu i kontrolu provođenja HACCP sustava koji uspostavljaju SPH. Stečena znanja odnose se na kontrolu implementacije i održavanje sustava, kao i njegovu praktičnu primjenu u pogonima prehrambene industrije.

Cilj je razraditi pojedina poglavlja zakonskih normativnih akata vezano uz nadležnost veterinarske inspekcije u kontroli mesa, mlijeka, ribe i njihovih proizvoda. Nadalje, cilj je upoznati polaznike s propisima koji omogućavaju pravilno obavljanje veterinarsko-sanitarne djelatnosti u tom području (Zakon o veterinarstvu, Zakon o stočarstvu, Zakon o hrani, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o dobrobiti životinja, te Pravilnici koji imaju uporište u navedenim Zakonima), s postupcima nadzora i kontrole te uzorkovanja uzoraka za analizu.

U praktičnoj nastavi polaznici se upoznaju s izradom HACCP plana namijenjenog za pojedine objekte koje imaju pod nadzorom uz poštivanje načela Codex Alimentarius i primjenu dobre proizvođačke prakse. Cilj je praktične nastave osamostaliti polaznike tečaja za ocjenu postojećih HACCP planova i uvođenje korektivnih mjera i revizije.

 Ukoliko tečaj pohađaju i voditelji laboratorija, tematske cjeline tečaja će biti prilagođene zahtjevima ocjene zdravstvene ispravnosti namirnica te pravilnika o mikrobiološkim standardima. Praktična će se nastava odvijati u pogonskim laboratorijima vezano uz mikrobiološke rizike navedene u HACCP planovima.



** Istaknuta cijena odnosi se na tečajeve održane u Zagrebu. Izvan Zagreba, cijena tečaja uključuje putne troškove i troškove noćenja.

 




Mjesto održavanja
fakultet, veterinarske stanice, proizvodni pogoni (klaonica, prerada...)

Datum-i održavanja tečaja:
 dogovorno 

Trajanje tečaja:
2 dana

Tiskani materijal:
da+cd

Predviđeni broj polaznika:
od 3 do 5

Uvjetovanost tečaja:
dr. vet. med.; položen stručni ispit; rad na poslovima veterinarskog pregleda, kontrole i nadzora; osoblje u ovlaštenim laboratorijima prehrambene industrije

Ukupna cijena:
1700,00 Kn

Program tečaja:

Dan Od Do   Tema
 1  10:00  10:15   nastavni sat   Otvaranje tečaja
 1  10:15  11:00   nastavni sat   Obaveze subjekata u poslovanju s hranom - Zakonodavstvo
 1  11:00  11:45   nastavni sat   Preduvjetni programi ( DPP, DHP,SOP, SSD, SSOP)
 1  11:45  12:30   nastavni sat   HACCP načela - Codex Alimentarius
 1  12:30  13:30   stanka   Stanka za ručak
 1  13:30  14:00   nastavni sat   Rasprava
 1  14:00  14:45   nastavni sat   Opasnosti: Mikrobiološke, kemijske, fizikalne
 1  14:45  15:15   nastavni sat   Analiza rizika
 1  15:15  15:45   nastavni sat   Rasprava
 1  15:45  16:00   nastavni sat   Zatvaranje prvog dana tečaja. Pripreme za praktični dio. Zadaci - KKT na pojedinim operacijama
 2  08:00  09:00   nastavni sat   Pogon
 2  09:00  10:00   nastavni sat   HACCP plan. Izrada. Kritički osvrt na implementaciju HACCP/DPP
 2  10:00  10:30   stanka   Stanka za kavu
 2  10:30  11:30   nastavni sat   Pogon
 2  11:30  12:00   nastavni sat   Analiza zatečenog stanja. Rasprava po zadacima iz prethodnog dana.
 2  12:00  13:00   stanka   Stanka za ručak
 2  13:00  14:00   nastavni sat   Implementacija sustava sigurnosti hrane u prehrambenoj industriji
 2  14:00  14:30   nastavni sat   Rasprava
 2  14:30  15:30   nastavni sat   Provjera znanja
 2  15:30  16:00   nastavni sat   Zatvaranje tečaja

  [povratak na listu]

Izradio Odsjek za informatiku